In Memoriam erelid Math van den Berk


29e Prins, erelid en oud hofchauffeur Math van den Berk overleden

Bergen, 25 april 2023 | Afgelopen weekend bereikte ons het droevige nieuws dat Math van den Berk (Prins Carnaval 1987) ons vrijdag 21 april j.l., 5 dagen na zijn 88e verjaardag, helaas is ontvallen. Math werd, op verzoek van Toon Vervoort, in november 1969 lid van CV ‘De Erdmennekes’. Hij nam zitting in de Raad van 11 en werd al direct belast met de “VV-portefeuille” (Vlijt en Vervoer). Toon’s actie om Math erbij te vragen bleek een gouden greep, want in al die jaren heeft Math wat afgesjouwd: hij trok er ieder jaar op uit met de geluidswagen om alle carnavalsactiviteiten om te roepen en kenbaar te maken bij de inwoners van Bergen, haalde als hofchauffeur (steevast een uur te vroeg) de Hoogheid, zijn Prinses en alle dansmarietjes thuis op, bracht ze ’s nachts weer veilig thuis en nam menige pas geïnstalleerde Prins op zijn brede schouders.

Het was op donderdag 4 december 1986 dat Vorst Wielly (Poen) rond het middernachtelijk uur bij Math thuis aanbelde. In huize Van den Berk werd net de verjaardag van Math’s vrouw Mariet gevierd. De Vorst was bij het ochtendgloren niet helemaal nuchter meer, maar de toezegging dat Math Prins Carnaval 1987 wilde worden had hij toch op zak. Zaterdagavond 10 januari 1987 werd Prins Math I dan ook officieel geïnstalleerd als 29e Prins van CV ‘De Erdmennekes’. De Hoogheid werd bijgestaan door zijn dansmarietjes Heidi Hoogervorst, Anja van de Weijer, Anja van Elsbergen en Judith Klaassen.

De Erdmennekes kregen dankzij Prins Math d’n Urste enorm veel publiciteit in zowel Limburg als Noord-Brabant en zelfs over de grens: Math was geheelonthouder en dronk alleen maar Spa, zo’n twee liter op een carnavalsavond. Onder andere het Dagblad voor Noord-Limburg wijdde op 28 februari een halve pagina aan een “Spa-Prins” uit Bergen en een “Cola-Truuj” uit Meerlo.

Math was een gedreven lid van onze vereniging, soms wat kritisch, nukkig of eigenwijs, maar altijd met de beste bedoelingen. Hij regelde het eten van de Raad van 11 na afloop van activiteiten en deelde dan de frikadellen en kroketten uit. Niemand anders mocht aan deze snacks komen, want dan kreeg je een tik op je “vingers” met de frikadellentang. Ook de chips voor tijdens het scholenbezoek werd door Math geregeld en daar was hij maanden van tevoren al druk mee bezig. Binnen de PR-commissie was hij lange tijd verantwoordelijk voor het verspreiden en ophangen van posters ter promotie van onze bals en de laatste jaren was het Math die bij de ingang van de zaal de entreekaartjes controleerde tijdens de Sterrenparade.

Velen zullen prettige herinneringen hebben aan de eerste wagen in de optocht. Math’s auto werd omgedoopt tot ‘Prinsmobiel’ en vanuit het raam werden sinaasappels of suikerwafels uitgedeeld. Ook de manier waarop Math de scepter van de Prins met zijn leven bewaakte, wanneer de Hoogheid beide handen even nodig had bij bijvoorbeeld het uitreiken van een medaille, is zeer iconisch en zal bij velen op het netvlies gebrand staan.

Voor al zijn inspanningen voor CV ‘De Erdmennekes’ werd Math dan ook zeer terecht benoemd tot erelid van onze vereniging. Hij was zichtbaar trots op deze titel. Wie weleens bij Math en Mariet thuis is geweest, zal die trots niet zijn ontgaan. Op de kast in de woonkamer staan diverse bedankjes en onderscheidingen die hij in zijn (bijna) 55-jaar durende lidmaatschap heeft ontvangen. Op tafel pronkt ook een mooi aandenken dat hij op 19 januari 2020 tijdens het Dansfestival ontving, bij zijn benoeming tot erelid en beschermheer van dansgarde De Dennekes. Ook werd die dag de ‘Math van den Berk-wisselbokaal’ geïntroduceerd. Dit was extra mooi omdat hij, op 29 november 1987, als Prins Carnaval de prijzen mocht uitreiken tijdens het allereerste internationale danstoernooi dat De Dennekes in samenwerking met De Erdmennekes organiseerden.

De laatste jaren ging Math’s gezondheid steeds verder achteruit, maar hij bleef zijn vereniging trouw! Ondanks dat lopen bijna niet meer ging, was Math tóch aanwezig tijdens onze vergaderingen, de receptie van Prins Tom I en Femke en bezocht hij ook nog de laatste editie van SCH!K en onze bals tijdens carnaval 2023.

Met Math verliezen we een iconisch dorpsfiguur. Zaterdag nemen we afscheid van Math, maar we zullen hem nooit vergeten.

Hôije Math. Rust in vrede.

Wij wensen Mariet en iedereen die Math lief had, heel veel sterkte met dit enorme verlies.


Bestuur en leden CV De Erdmennekes
Bergen – Limburg